Når det blæser, sker det ofte, at Storebæltsbroen fraråder vindfølsomme køretøjer at køre over broen. Med hvad er det for nogle køretøjer, som er ekstra udsatte i vinden?

– Det er førerens eget ansvar at vurdere, om det er forsvarligt at køre over broen. Udfordringen er, at det ikke er alle, der ved, om deres køretøj er vindfølsomt. En lastbil kan fx veje ti ton uden last, men alligevel være vindfølsom. Så en lastbilchauffør må ikke automatisk gå ud fra, at han kan køre over broen, hvis det blæser, forklarer Tom Trude, der er linjechef for Beredskabet i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Det er især lette køretøjer som campingvogne, høje trailere, lastbiler uden eller med let last samt påhængsvogne til lastbiler, som kan få problemer i vinden. Men også varevogne og autocampere skal være opmærksomme.

Læs mere om vindfølsomme køretøjer på Sund & Bælts temaside.

Tværvind er problematisk

Der er helt faste regler for, hvornår Storebæltsbroen advarer mod blæst og storm, og hvornår det ikke længere er forsvarligt at køre over broen. Vinden skal helt op på 25 m/s og altså blæse af stormstyrke, før al biltrafik indstilles. Hvis du kører i et vindfølsomt køretøj, er det allerede ved 10 m/s, at du skal være opmærksom, og ved 15 m/s og sidevind fraråder Storebæltsbroen, at du kører over broen.

– Det er for det meste tværvinden, der er værst – altså når vinden kommer ind fra siden. Specielt ved pyloner og ankerblokke kan trafikanter opleve kraftige vindstød, siger Kim Agersø Nielsen, Teknisk chef for konstruktioner og anlæg i Sund & Bælt og fortsætter.

– Når de vindfølsomme køretøjer vælter på broen, så opstår der en farlig situation, og så kan andre trafikanter også komme i fare. Samtidig opstår der ofte lange køer på broen, og det er dyrt – både for samfundet og erhvervslivet. 
Tænk på andre og din egen sikkerhed, før du kører over broen i blæsevejr.

Bliv klogere på, hvornår det blæser for meget!

Trafikinformation

Hold dig opdateret om forholdene på Storebæltsbroen via trafikmeldinger på:

  • Storebaelt.dk
  • Sund & Bælts Twitter-profil (@sbaelt)
  • Storebæltsbroens Facebook-profil
  • Trafik-radio

Eller ved at tilmelde dig vores SMS-tjeneste (send BRO INFO til 1231).

Her kan du holde ind, hvis du ikke kan køre over broen